Saláták
- Uborka saláta
- Paradicsom saláta
- Görög saláta
- Majonézes kukoricasaláta
- Francia saláta
- Cékla saláta
- Majonézes zöldbab saláta
- Ananászos uborka saláta
- Balzsamos vegyes saláta
- Majonézes,hagymás tojás saláta
--------------------------------------------------------------------------------------------
Uborka saláta
Hozzávalók:
- 1 darab kígyóuborka
- 12 gramm só
- 1 gerezd foghagyma
- 60 gramm kristálycukor
- 12 ml ételecet
Egyszerű és finom uborkasaláta recept. Ahány ház, annyi változat. Mi víz nélkül készítjük, saját levében és a tejfölt is el szoktuk hagyni. Az uborka héjával is készíthető, de mi héj nélkül szeretjük, tehát mindig meghámozzuk. Természetesen az összetevők mennyisége ízlés szerint módosítható. Ez egy remek alaprecept!
Elkészítése:
1, Az uborkát meghámozzuk, levágjuk a végeit.
2, Egy szeletelőn minél vékonyabbra szeleteljük.
3, Rányomjuk a fokhagymát, besózzuk, alaposan átkeverjük és 10 percig állni hagyjuk, míg levet ereszt.
4, Várjuk meg, míg jól kiereszti a levét.
5, Ezután hozzáadjuk a cukrot és az ecetet is. Határozottan, de óvatosan, hogy össze ne törjük, addig keverjük míg a cukor feloldódik. Tegyük a hűtőbe.
6, Minimum 15 percig érleljük a hűtőben. Tálaláskor tejföllel - ez elhagyható illetve pirospaprikával, borssal meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá !!!
--------------------------------------------------------------------------------------------
Paradicsom saláta
Hozzávalók:
- 250 ml víz
- 4 evőkanál fehérborecet
- 1 kávéskanál só
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál petrezselyemzöld
- 4 darab paradicsom
- 1 fej lilahagyma
- őrölt feketebors
Remek ecetes paradicsomsaláta recept! Aki szereti, az ecetes salátákat feltétlenül próbálja ki. ;) Csak jó minőségű ecetet használjunk, azzal lesz igazán finom! ;)
Elkészítése:
1, Egy kis tálban elkészítjük a saláta öntetet. A vízhez adjuk az ecetet (5%-os), cukrot, sót, csipetnyi borsot, aprított petrezselymet (ez elhagyható) és összekeverjük.
2, A paradicsomokat alaposan megmossuk, szárazra töröljük. A paradicsomokat félbe vágjuk, a felső kemény pici részét (csumáját) kivágjuk, majd felszeleteljük.
3, A hagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, és apró darabokra vágjuk.
4, Tálba tesszük a paradicsomokat, rászórjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk az öntetet is.
5, El is készült a tökéletes, ecetes paradicsomsaláta recept! ;) 15 percig hűtőben hagyjuk állni tálalás előtt!
Jó étvágyat hozzá !!!
----------------------------------------------------------------------------
Görög saláta
Hozzávalók:
A salátához
- 2 darab paradicsom
- 1 fej lilahagyma
- 100 gramm kígyóuborka
- 10 szem zöld, magozott olivabogyó
- 10 szem fekete, magozott olivabogyó
Az öntethez
- 150 gramm feta sajt
A görög saláta (Horiatiki) a legnépszerűbb saláták egyike. Ízvilága jellegzetes, és nagyon gazdag. Ez pedig egy eredeti görög saláta recept! :) Egyediségét a fetasajt, és az oregánó kölcsönzi. Megéri elkészíteni! :)
Elkészítése:
1, A citromlevet, olívaolajat, morzsolt oregánót összekeverjük egy csészében, és hagyjuk egy órát pihenni, hogy az ízek összeálljanak.
2, A paradicsomot, uborkát, hagymát cikkekre aprítjuk, az olívabogyókat kimagozzuk, felezzük, végül a fetát kb. 5*5 mm-es kockákra vágjuk.
3, Egy tálba tesszük az összetevőket, meglocsoljuk az öntettel, és óvatosan - hogy ne törjön össze a saláta - kezünkkel összekeverjük. Két órán át érleljük a salátát a hűtőben.
4, A kész salátát igény szerint kétszersülttel, vagy pirítóssal is fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat hozzá !!!
--------------------------------------------------------------------------------------------
Majonézes kukorica saláta
Hozzávalók:
- 1 doboz morzsolt kukorica
- 1 kis fej lilahagyma
- 200 gramm (12%-os) tejföl
- 2 teáskanál kristálycukor
- 0,5 teáskanál mustár
- 0,5 teáskanál citromlé
- 2 csipet só
- 1 csipet őrölt fehérbors
Ez a majonézes kukoricasaláta recept nagyon egyszerű, pillanatok alatt elkészül. Akár egy ebéd kiegészítőjeként, vagy akár vacsorára egy kifli kíséretében nagyon finom csemege. :) Tehetünk bele egy kevés sonkát, vagy virslit is, ha tartalmasabb ételt szeretnénk.
Elkészítése:
1, A csemegekukoricát alaposan leszűrjük.
2, Egy tálban alaposan összekeverjük a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a cukrot, és a citromlevet. Sózzuk, borsozzuk.
3, A lilahagymát apró kockára vágjuk, a kukoricával együtt a saláta öntethez adjuk, majd alaposan összekeverjük.
4, Sült vagy rántott húsok mellé kiváló köret lehet a majonézes kukoricasaláta.
Jó étvégyat hozzá !!!
--------------------------------------------------------------------------------------------
Francia saláta
Hozzávalók:
- 1 darab nyersen megpucolt sárgarépa
- 1 darab petrezselyemgyökér
- 1 darab burgonya
- 1 darab alma
- 1 darab savanyú uborka
- 285 gramm morzsolt csemege kukorica
- 375 gramm (20%-os) tejföl
- 1 teáskanál majonéz
- 1 bő kávéskanál mustár
- 1 kávéskanál porcukor
- 0,5 kávéskanál citromlé
Mindenki kedvence a francia saláta! Hamburgerbe, vagy étel mellé, de akár önmagában is nagyon finom, télen-nyáron ez a favorit saláta recept! ;)
Elkészítése:
1, A répát, petrezselyem gyökeret és burgonyát meghámozzuk, majd apró darabokra vágjuk. Egy edénybe feltesszük, felöntjük vízzel, hogy ellepje és kb. fél óra alatt puhára főzzük. Majd a vizet leöntjük róla és hagyjuk kihűlni.
2, Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, és ugyanúgy apróra vágjuk. Az uborkát szintén felvágjuk.
3, Ha kihűlt, akkor az egészet összekeverjük.
4, A tejfölhöz adjuk a majonézt, mustárt, átszitált porcukrot és kicsi citromlevet. Összekeverjük.
5, Hozzáadjuk a zöldségeket is ezt is elkeverjük.
6, Hűtőben hagyjuk tejesen lehűlni.
Jó étvágyat hozzá !!!
--------------------------------------------------------------------------------------------
Cékla saláta
Hozzávalók:
-2 darab nyers cékla
- 1 darab hámozott és reszelt alma
- 1 evőkanál (20%-os) ételecet
- 1 capott teáskanál tengeri só
- 1 teáskanál őrölt kömánymag
- 1 csapott teáskanál xilit alapú kristálycukor
- 100 mé víz
A cékla egyik legfontosabb téli vitamin- és ásványi anyag forrásunk. Sokáig csak a főtt, ecetes-cukros salátaként készítettem, de aztán jött a kísérletezés, így született ez a nyers céklasaláta recept is. Készíthető például rozmaringgal ízesítve, de a balzsamecet sem rontja el. Ízesíthető tormával is. Nagyon finom sültekkel, halakkal. Elkészítés után néhány percig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek, de ha hűtőbe rakjuk két-három napig is eltartható.
Elkészítése:
1, Meghámozzuk a megmosott céklát. Az alma héját is lehámozzuk (ha vékony héjú alma, nem kell meghámozni).
2, A reszelő durva fokozatán lereszeljük az almát, és a céklát is.
3, Elkészítjük az öntetet. (Az arányokat mindenki ízlés szerint változtathatja.) Tálkába rakjuk a xilitet, és az ecetet (lehet kristálycukrot, vagy édesítőszert is használni). Beletesszük a tengeri sót, őrölt köményt, vizet. Majd jól összekeverjük az egészet.
4, Nagyon finom sültekkel, és halakkal is az elkészült nyers céklasaláta.
5, Ráöntjük a salátára. Összekavarjuk, majd 10-15 percig pihentetjük a hűtőben.
Jó étvágyat hozzá !!!
--------------------------------------------------------------------------------------------
Mahonézes zöldbab saláta
Hozzávalók:
A zöldbab főzelékhez
- 300 gramm zöldbab
- 2 gerezd foghagyma
- 1 teáskanál só
- 1000 ml víz
A mártáshoz
- 125 gramm (12%-os) tejföl
- 65 gramm majonéz
- 1 mokkáskanál mustár
- 0,5 mokkáskanál citromlé
- 1 csipet só
- 1 csipet őrölt fehérbors
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 kis fej lilahagyma
Ezt a majonézes zöldbabsalátát kínálhatjuk sült, vagy rántott húsok mellé, de akár egy hidegtál részeként is megállja a helyét. Próbád ki Te is! :)
Elkészítése:
1, A zöldbabot kb 2 cm-es darabokra vágjuk, majd egy edénybe tesszük. Hozzáadjuk a megpucolt fokhagymagerezdeket, majd sós vízben puhára főzzük.
2, Egy tálba tesszük a tejfölt, a majonézt, a mustárt és a citromlevet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk. Az egészet alaposan összekeverjük.
3, A lila hagymát felszeleteljük, majd az öntethez adjuk. Beletesszük a kihűtött zöldbabot, az apróra vágott, főtt fokhagymát, és az egészet összekeverjük. Aki nem szeretné megenni a fokhagymát, az nyugodtan kihagyhatja. Én mindig beleteszem a salátába, mert jó ízt ad neki, de az is elég ha csak együtt főzzük a zöldbabbal, úgy is megízesíti.
4, Pár órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek és már fogyaszthatjuk is az elkészült majonézes zöldbabsalátát.
Jó étvágyat hozzá !!!
--------------------------------------------------------------------------------------------
Ananászos uborka saláta
Hozzávalók:
- 0,25 doboz ananász
- 0,5 darab kígyóuborka
- 0,5 doboz lime
- 1 csipet tört feketebors
- 1 késhegynyi őrölt chili
Különleges, frissítő és egészséges saláta akár önmagában akár a grillezett húsok mellé is ideális.
Elkészítése:
1, Az ananász külső rétegét eltávolítjuk, majd a gyümölcshúst felkockázzuk. Az uborkát is kisebb kockákra vágjuk.
2, Összekeverjük az uborkát és az ananászt, meglocsoljuk limelével, megszórjuk borssal és a chilivel.
3, Jól behűtve tálaljuk!
Jó étvágyat hozzá !!!
--------------------------------------------------------------------------------------------
Balzsamos vegyes saláta
Hozzávalók:
- 130 gramm kígyóuborka
- 1 darab paradicsom
- 3 evőkanál morzsolt kukorica
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 marék rukkola
- 2 csipet só
- 2 evőkanál extra szűz olivaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
Ez a balzsamos vegyes saláta recept jól jön, ha valami gyors és finom salátát szeretnénk készíteni. Jól variálható, bármilyen zöldséggel elkészíthető. Sült vagy rántott húsok mellé, de akár önálló fogásként is megállja a helyét. Nálunk nagy kedvenc. :)
Elkészítése:
1, A lila hagymát, a paradicsomot és az uborkát negyedekbe vágjuk, majd felszeleteljük.
2, Egy tálba tesszük a zöldségeket, majd hozzáadjuk a kukoricát és a rukkolát.
3, Ízlés szerint sózzuk, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és balzsamecettel. Alaposan összekeverjük.
4, És már tálalhatjuk is az elkészült balzsamos vegyes salátát. :)
Jó étvágyat hozzá !!!
--------------------------------------------------------------------------------------------
Majonézes-hagymás tojás saláta
Hozzávalók:
Az alaphoz
- 6 darab tojás
- 1 fej vöröshagyma
Az öntethez
- 50 gramm majonéz
- 200 gramm (20%-os) tejföl
- 1 evőkanál mustár
- 0,5 mokkáskanál kristálycukor
- 3 csipet só
- 1 csipet őrült fehérbors
A majonézes-hagymás tojássaláta nagyon jó megoldás lehet, ha egy gyors reggelit, vagy vacsorát szeretnénk varázsolni az asztalra. Finom recept, próbáld ki! ;)
Elkészítése:
1, A tojásokat forrástól számítva 10 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
2, A tejfölt, a majonézt, és a mustárt összekeverjük egy tálban. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, édesítjük.
3, A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, majd az öntetbe keverjük.
4, A tojásokról eltávolítjuk a héjat, majd kockára vágjuk. Én mindig tojásszeletelővel kockázom, mert úgy sokkal gyorsabb. :) A főtt tojást beletesszük a szeletelőbe, és a szokásos módon felvágjuk. Ezután óvatosan megfogjuk, és 90 fokban elfordítva visszatesszük a szeletelőbe, majd újra vágjuk.
5, A tojást a tálba tesszük a többi hozzávaló közé és az egészet alaposan összekeverjük. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
6, Húsok mellé köretnek, de akár egy friss ropogós kiflivel vagy zsömlével fogyasztva is nagyon finom a majonézes-hagymás tojássaláta. :)
Jó étvágyat hozzá !!!
--------------------------------------------------------------------------------------------